Welke auto kan bidirectioneel laden? 15 merken onder de loep (2024)

Steeds meer mensen vragen ons: welke auto kan bidirectioneel laden? Met deze slimme en innovatieve optie gebruik je jouw elektrische auto als thuisbatterij. Daardoor houd je jouw energiekosten laag. Als je zonnepanelen hebt met overcapaciteit, kun je momenteel terugleveren aan het net, maar je krijgt geen hoge vergoeding voor de opgewekte kWh. Bidirectioneel laden voorkomt dit. Daarnaast is de kans groot dat de salderingsregeling eindigt, waardoor het alleen maar interessanter wordt om een thuisbatterij of een elektrische auto als thuisbatterij (met V2G-mogelijkheid) te hebben.

Welke auto kan bidirectioneel laden?

Ja, welke auto kan bidirectioneel laden? Er zijn verschillende elektrische auto’s met de mogelijkheid van bidirectioneel laden. Hieronder een overzicht van wat per automobielfabrikant op dit moment de status is. Heb je een specifieke elektrische auto op het oog en wil je weten of die V2G kan laden? Kijk dan eens bij de Electric Vehicle Database.

Nissan en terugleveren met bijvoorbeeld de Nissan Leaf

Nissan is met haar Nissan Leaf en Nissan EV200 op dit moment een van de weinige fabrikanten met een elektrische auto op de markt die kan terugleveren. Bijvoorbeeld met de Wallbox Quasar laadpaal. Dit komt door het gebruik van de CHAdeMO-stekker. Om in Europa te voldoen aan de CCS-standaard zal waarschijnlijk na 2025 geen elektrische auto van Nissan met CHAdeMO-stekker te koop zijn; dan wordt er overgestapt naar de CCS-stekker.

Mitsubishi en terugleveren met de Outlander

Ook met de Mitsubishi PHEV Outlander kan er worden teruggeleverd. Dit komt omdat de Mitsubishi PHEV Outlander ook gebruik maakt van een CHAdeMO-stekker. De Wallbox Quasar is ideaal voor deze auto. Alleen is de batterij van de Mitsubishi PHEV Outlander met 13,8 kWh kleiner dan bijvoorbeeld de batterij van de Nissan Leaf (30 kWh – 62 kWH) waardoor er minder kan worden teruggeleverd.

Welke auto kan bidirectioneel laden? 15 merken onder de loep (1)

[nieuws!] Audi en terugleveren

E-mobiliteit krijgt bij Audi een steeds belangrijkere plek. Samen met de Hager Group startte Audi een project rondom bidirectioneel laden. Audi meldt dat de batterij van de Audi e-tron ongeveer een week lang 1 familie van energie kan voorzien.

Cupra en terugleveren

De modellen van SEAT Cupra zijn al volledig elektrisch of hybride, maar ook bidirectioneel laden komt eraan. Tijdens het Power2Drive evenement in Duitsland, demonstreerde laadpaalaanbieder Wallbox namelijk de nieuwe bidirectionele laadpaal Quasar 2, mét de Cupra Born77kWh. We verwachten dat de Wallbox Quasar 2 eind 2023 gelanceerd wordt en dan alleen nog voor kopers van de Cupra Born beschikbaar is.

Hyundai en terugleveren

Hyudai heeft met haar Hyundai Ioniq 5 een auto die V2L toepast. Dit houdt in dat de Hyundai Ioniq 5 apparaten kan aansturen tot een maximum van 3,6 kW. Hyundai werkt met verschillende pilots aan V2G-techniek en heeft aangekondigd van plan te zijn nieuwe modellen V2G-klaar te maken. De verwachting is dat het gaat om de Ioniq 7.

Kia en terugleveren

De Kia EV6 en de Kia e-Niro (nieuwe model) kunnen net zoals de Hyundai Ioniq V2L toepassen. In de VS wordt inmiddels de Kia EV9 SUV geleverd. Kia en Wallbox werken samen om eigenaren van deze auto’s toegang te geven tot de Quasar 2-laadpaal zodat zij bidirectioneel kunnen laden. De Wallbox Quasar 2 is helaas in Nederland naar verwachting pas in 2024 leverbaar.

Volvo en terugleveren

In het Zweedse Göteborg onderzoekt Volvo bidirectioneel laden voor thuis samen met een lokale energieleverancier. Ook onderzoeken ze hoe auto’s als batterijen kunnen bijdragen aan het lokale energienet.

Volvo heeft eind 2022 de nieuwe volledig elektrische EX90 onthuld, uitgerust met hardware waarmee in twee richtingen kan worden geladen. Het zal eerst alleen beschikbaar zijn in bepaalde landen die Volvo heeft geselecteerd. Wanneer is de Volvo EX90 beschikbaar in Nederland, dat is nog niet bekend.

Volkswagen en terugleveren

Volkswagen was oorspronkelijk een van de eerste automobielfabrikanten die inzette op bidirectioneel laden. De ID.Buzz wordt inmiddels al geleverd met teruglaadfunctie, maar in Nederland hebben we de toepassing hiervan nog niet operationeel gezien. Alle andere ID.-modellen van Volkswagen zoals ID.3 en ID.4 krijgen een software-update die bidirectioneel laden mogelijk maakt. Je hebt wel een thuisbatterij en bijbehorende infrastructuur nodig. In Zweden is hiervoor al een pilotproject gestart waarbij een hele woonwijk voorzien wordt van auto’s en bijbehorende laadinfrastructuur. Duitsers kunnen dit ook al aanschaffen volgens Tweakers, andere landen volgen later.

Renault en terugleveren

Renault is aan het testen met bidirectioneel laden, op dit moment rijden er een paar Renault Zoe’s rond die speciaal zijn omgebouwd voor V2G. Daarnaast is de Megane E-Tech technisch voorbereid op V2G. Het is ook de bedoeling dat toekomstige modellen V2G-toepassingsmogelijkheden krijgen.

Met de nieuwe elektrische R5 is heeft Renault plannen om laden en terugladen mogelijk te maken. Deze auto wordt in 2024 onthuld, dus we verwachten dat Renault pas in 2025 een echte V2G-auto op de markt brengt waarmee je je auto kunt gebruiken als thuisbatterij.

Tesla en terugleveren

Het verhaal gaat dat Tesla’s kunnen terugleveren aan het net. Echter dat dit nog niet is vrijgegeven door Tesla. Op hun website staat enkel dat hun de Tesla Cybertruck tijdens een stroomstoring een woning kan voorzien van stroom. Het laatste nieuws is verder dat Tesla de komende 2 jaar bidirectioneel laden wil uitrollen.

Ford en terugleveren

Ford heeft één elektrische auto die kan V2G‘en, gericht op de Amerikaanse markt. Maar wat voor een: de Ford F-150 Lightning. Daar zijn inmiddels al verschillende V2G-projecten mee gestart. Daarnaast biedt Ford een bidirectionele laadpaal aan: de Ford Charge Station Pro.

Peugeot en terugleveren

Heeft in Frankrijk in samenwerking met een energiebedrijf een aantal elektrische voertuigen rijden die kunnen terugleveren.

BMW en terugleveren

We weten dat BMW werkt aan bidirectioneel laden. Een testproject van BMW en onder meer Eneco met een speciaal aangepaste BMW i3 is eind 2022 succesvol afgerond. Daarin werd volgens BMW de effectiviteit van bidirectioneel laden aangetoond. Nu gaat BMW in Europa samenwerken met E.ON om slim thuis laden en ook bidirectioneel laden mogelijk te maken.

Rivian elektrische auto terugleveren

De Amerikaanse Rivian elektrische auto fabrikant bevestigde onlangs op Twitter dat alle R1T en R1S, inclusief voertuigen die vandaag in het bezit van de klant zijn, bidirectioneel kunnen laden. Ze noemen daarbij specifiek Vehicle-to-Vehicle (V2V) en Vehicle-to-Home (V2H). Het is nog niet duidelijk wanneer de Rivian elektrische auto in Nederland beschikbaar is.

Sono en terugleveren

Sono Motors wilde zonnetechnologie integreren in voertuigen van derden. Het Sion-programma is echter stopgezet.

Voor het gebruik van V2G in elektrische auto’s is het noodzakelijk om een bidirectionele omvormer te installeren waarmee elektriciteit kan worden opgewekt en teruggestuurd. Dit betekent hogere ontwikkelingskosten voor autofabrikanten, waardoor de elektrische auto met de omvormer duurder zal zijn. Fluctis verwacht dat er op een gegeven moment elektrische auto’s beschikbaar zullen zijn met een optie om een “V2G-pakket” of “terugleverpakket” als extraatje aan te schaffen.

Bidirectioneel laden auto afhankelijk van onder meer de automobielfabrikanten

Hieronder gaan we verder in op welke auto kan bidirectioneel laden. Maar eerst: de uitdagingen. Het terugleveren aan het pand of aan het elektriciteitsnet heeft nog een aantal uitdagingen. Kort gezegd staat het om verschillende redenen nog in de kinderschoenen.

De grote uitdaging voor automobielfabrikanten is dat de elektrische auto en laadpaal bidirectioneel geschikt moeten zijn, dus geschikt voor het terugleveren aan het net of aan de woning. Ook moet dit alles worden ondersteund met software die weet wanneer er moet worden geladen of worden teruggeleverd. Daarnaast zijn automobielfabrikanten bang wat de impact is van het vaker laden en ontladen van de batterij van de elektrische auto. Gaat de batterij dan wel lang mee?

Het terugleveren van elektriciteit aan het pand of aan het net kent nog een aantal uitdagingen. Voor automobielfabrikanten betekent het dat er auto’s geproduceerd moeten worden die geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Datzelfde geldt voor producenten van laadpalen. Ook is er software nodig om aan te geven wanneer de auto moet worden geladen of ontladen. Nog zo’n belangrijke uitdaging: het is nog niet goed duidelijk wat de impact is op de batterij als deze meerdere keren per dag wordt opgeladen en ontladen. In een eerdere blog gaan we dieper in op de grootste uitdagingen voor V2G op dit moment.

Wat kan de overheid betekenen om bidirectioneel laden mogelijk te maken bij alle automerken?

De overheden zouden terugleveren/V2G’en verplicht kunnen stellen. In Californië wordt nu een wetsvoorstel behandeld die bidirectioneel laden verplicht stelt bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is de Japanse overheid na de kernramp in f*ckushima. Er was op dat moment een acuut probleem met de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en er zouden grote delen van Japan zonder stroom komen te zitten. Na de kernramp heeft de Japanse overheid het verplicht gesteld dat elektrische auto’s met een CHAdeMO-stekker moeten kunnen terugleveren aan het pand of aan het net. Als je dus vraagt: welke auto kan bidirectioneel laden? Dan zijn dat in ieder geval bijvoorbeeld de Nissan Leaf en Nissan EV200; omdat zij een CHAdeMO-stekker hebben.

Welke auto kan bidirectioneel laden? 15 merken onder de loep (2)

Stekker met CCS-protocol in Europa is nog niet zover

In Europa is het CCS-protocol/CCS-stekker leidend, alleen is deze stekker nog niet zover doorontwikkeld dat daar al mee kan worden teruggeleverd. Midden 2022 heeft de sector overeenstemming bereikt over de software standaarden die moeten of kunnen worden gebruikt bij de CCS-stekkers. Nu zijn de fabrikanten van auto’s en laadpalen aan zet om dit uit tee werken.

Ik wil nu bidirectioneel laden en terugleveren aan het net. Wat kan ik doen?

Je weet nu welke auto kan bidirectioneel laden. Nu: wat heb je nodig? Uiteraard een elektrische auto die kan terugleveren zoals een Nissan Leaf. Ook heb je een V2G laadpaal nodig waarmee terugladen aan het net en aan je huis mogelijk is. Bij Fluctis kun je een V2G laadpaal/bidirectionele laadpaal kopen: de Wallbox Quasar. Maar omdat de keuze in elektrische auto’s met V2G optie beperkt is kunnen wij ons voorstellen dat je een gewone elektrische laadpaal wilt plaatsen. Ook die laadpaal leveren wij bij Fluctis.

Meer informatie over V2G >

Meer informatie over de Wallbox Quasar >

Welke auto kan bidirectioneel laden? 15 merken onder de loep (2024)
Top Articles
Did Lindsay Ward Leave Kdka
630251.S - CCB-PWRIO-05 - Vision Systems - Vision Systeme In-Sight, Cognex - InSight 2800 Series - Zubehör Kabel/ Brackets IS28XX - Aurovis Shop
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5733

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.